Kavun çekirdeği neye iyi gelir ve faydaları nelerdir? Kavun çekirdeği nasıl tüketilir? Kavun çekirdeği sütü…
Yazın bunaltıcı sıcağını hafifleten meyvelerden biri olan kavunun faydaları saymakla bitmez. Pek çok hastalığa karşı kalkan görevi gören meyveler, nefis lezzetleriyle damaklara keyif veriyor. Meyveler doğranırken genellikle çekirdekleri ve kabukları ayrılarak servis edilir.
Ancak bu haberi okuduktan sonra kavun çekirdeği de dahil olmak üzere herhangi bir meyvenin çekirdeklerini atmadan önce iki kez düşüneceksiniz. İşte kavun çekirdeği nasıl tüketilir, faydaları nelerdir sorularının yanıtları!
KAVUN ÇEKİRDEĞİNİN 7 MUCİZE FAYDALARI
1) Öksürüğü İyileştirir
Yazın tüketilen kavun çekirdeklerini kurutup saklayabilir, kışın da kullanabilirsiniz. Özellikle soğuk havalarda sık sık öksüren biriyseniz sakladığınız kavun çekirdekleri sizin için doğal ilaç görevi görecektir.
Kavun çekirdeklerini kaynar su ile demlemek ve bu suyu içmek solunum yollarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır. Kavun çekirdeğinde bulunan yüksek antioksidanlar ve mineraller balgamın atılmasını kolaylaştırır ve ses kısıklığının giderilmesine yardımcı olur.
2) Saçlara Canlılık Verir
Saç sağlığını desteklemek için kavun çekirdeği kullanılabilir. Kavun çekirdeğinin kaynatılmasıyla elde edilen suyu düzenli olarak tüketebilir veya saç maskesi olarak uygulayabilirsiniz. Kavun çekirdeğinde bulunan besleyici mineraller saçları kökten uca besleyerek saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca saçlarınızın daha parlak ve kalın görünmesini de sağlayabilir.
3) Cilt bakımında kullanılabilir
Kavun çekirdeği cilt dostu özelliğe sahip olduğundan leke ve sivilce maskelerinde kullanılabilir. Evde kavun çekirdeğinden maske hazırlayarak cildinizi yağdan ve kirden arındırabilirsiniz. Kavun çekirdeği maskesi özellikle yağlı ciltlerde gözenekleri sıkılaştırarak cilde berrak bir görünüm kazandırabilir.
4) Akciğer Sağlığını Destekler
Kavun ve kavun çekirdeği akciğer sağlığını koruyan besinler arasındadır. Kavun çekirdeğinde bulunan vitaminler akciğerlerin temizlenmesine ve zararlı maddelerden kurtulmaya destek olabilir. Özellikle sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan kişiler kavun çekirdeklerini kaynar su ile demleyip içerek akciğerlerinin temizlenmesine yardımcı olabilirler.
5) Böbrek Sağlığını Destekler
Kavun tohumları idrar söktürücü özellikleriyle bilinir. Kavun çekirdeği tüketmek böbreklerin etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilir ve zararlı elementlerin idrar yoluyla vücuttan atılmasına destek olabilir. Ayrıca böbrek fonksiyonlarını destekleyerek taş ve kum oluşumunun önlenmesine de yardımcı olabilir.
6) Anemiyi Tedavi Eder
Kavun çekirdeği kansızlığa çözüm olabilecek bir besindir. Kavun çekirdeklerini kaynar suda bekleterek tüketmek, kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını artırabilir ve anemiye bağlı yorgunluk hissini azaltabilir. Kavun çekirdeği kansızlığı doğal yollardan gidermek isteyenler için değerli bir takviye olabilir.
7) Mide Asitini Dengeler
Kavun tohumları mide yanması çekenlere yardımcı olabilir. Kavun çekirdeğinden hazırlanan bitki çayı mide asitlerini dengeleyebilir ve mide hasarlarının onarılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca yemek sonrası şişkinliği azaltmaya ve sindirimi desteklemeye yardımcı olabilir.
KAVUN ÇEKİRDEĞİ NASIL TÜKETİLİR?
Kavun çekirdeği çeşitli şekillerde tüketilebilir. Özellikle yaz aylarında kurutulmuş kavunun çekirdekleri soyulup doğrudan yenilebilir. Kavun çekirdeğinden su elde edip bu suyu içmek de mümkündür. Kavun çekirdeklerini kaynatarak da çay yapabilirsiniz. Taze veya kurutulmuş kavun tohumlarının su ile kaynatılıp süzülmesiyle yapılan çay rahatlıkla içilebilir.
KAVUN ÇEKİRDEĞİ SÜTÜ NASIL YAPILIR?
Kavun sütü yapmak için öncelikle tatlı olmayan bir kavun seçmeye dikkat edin. Kavunu iyice yıkadıktan sonra ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Derin bir kaseye alıp blender ile 2 dakika kadar karıştırın. Daha sonra 2 bardak suyu ekleyip 5 dakika daha yüksek devirde karıştırmaya devam edin. Son olarak kavun sütü elde etmek için karışımı süzgeç yardımıyla süzün. Servis yaparken sütün içerisine bal katarsanız lezzet katmış olursunuz. Afiyet olsun!