Haber

Stoltenberg: İsveç ve Finlandiya’nın Temmuz ayına kadar üye olmasını hedefliyorum

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç ve Norveç’in Temmuz ayında İttifak’a katılmayı hedeflediklerini söyledi. Stoltenberg, Türkiye ile İsveç ve Finlandiya’nın Mart ayı başında görüşeceğini belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile İsveç ve Finlandiya’nın İttifaka üyeliği konulu müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi. Stoltenberg, Temmuz ayında yapılacak zirvede iki ülkenin NATO’ya tam üye olmayı hedeflediklerini belirtti.

Reuters haber ajansına konuşan Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde Finlandiya, İsveç ve Türkiye’nin mart ayında görüşme konusunda anlaştığını belirtti. Stoltenberg, bu toplantıda “Türkiye’nin İsveç’in üyelik protokolünü onaylamasında karşılaşılan güçlüklerin ele alınacağını” belirtti.

Geçen hafta Ankara’da Erdoğan ile bir araya gelen Stoltenberg, görüşmenin ardından daha iyimser bir tablo çizerek, “İlerleme kaydettiğimizi görüyorum” dedi.

11 ve 12 Temmuz’da Litvanya’da yapılacak NATO zirvesine işaret eden Stoltenberg, bu zirvede hem Finlandiya’nın hem de İsveç’in İttifak’a tam üye olmayı hedeflediklerini belirtti.

“NATO’nun tepki vermemesi düşünülemez”

Stoltenberg, NATO üyelik süreci ne olursa olsun, iki kuzey ülkesinin İttifak’a başvurmadan öncekinden daha güvenli olduğunu belirtti. Stoltenberg, “Katılım sürecinin bir parçası olarak, ABD de dahil olmak üzere çeşitli NATO müttefikleri ikili güvenlik güvenceleri verdi” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının ülkesi için bir tehdit oluşturmayacağını ancak iki ülkedeki askeri altyapının güçlendirilmesi halinde Moskova’nın tepki göstereceğini belirtti. Rusya, bir yıl önce Ukrayna’da başlattığı “özel askeri operasyonunu” NATO’nun doğuya doğru genişlemesiyle haklı çıkarıyor.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra askeri tarafsızlık politikasından vazgeçerek Mayıs ayında NATO üyeliği için başvuruda bulundular, ancak Türkiye’nin veto tehditleriyle karşı karşıya kaldılar. Türkiye özellikle İsveç’in terörle mücadelede yeterince işbirliği yapmadığını savunuyor.

Geçen yıl Haziran ayında Madrid’de düzenlenen NATO zirvesi çerçevesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü bir mutabakat zaptı imzalanmış ve iki ülke Türkiye’nin taleplerini yerine getirme taahhüdünde bulunmuştur. Ancak İsveç makamlarının aşırı sağcı bir siyasetçinin İsveç’in başkenti Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği yakınında Kuran yakma hareketi düzenlemesine izin vermesi gerilimi tırmandırdı ve Türkiye görüşmeleri askıya aldı.

Reuters/ EC,ET

haber-mazgirt.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu